Thursday, November 30, 2006

Anwar in Stanford

Assalamualaikum and hye to all,

I think I'm quite outdated to produce this, but it worth everything. Happy viewing.



Click for full report on his speech.

Video courtesy of thecicakdotcom, and speech in The Stanford Daily.

**In separate occasion,don't forget to keep both eyes wide open for more fiery Selangor State Assembly debate.Maybe more hypocrisy and affair allegation will be publicly announce by the other opposition leaders.
Stay tuned.
(rasa macam dekat US pulak.Tak habis-habis skandal dalam politik Malaysia ni.Tak boleh ke politik bersih sikit?)

1 December 2006 (Friday)

Three major events will be the highlights of the town, starting today.



1. The grand opening of Queensbay Mall@ Bayan Lepas, Penang.
Situated strategically between the seaside and the main road from Penang Bridge to Bayan Lepas (Free Trade Zone 3 & 4), nobody will miss the gigantic megamall with typical Jaya Jusco’s colour. N doubt it is among the biggest shopping mall in Penang, and yes, it starts operating today.


2. The PC Fair @ PISA, Penang.
The PC fair is back in town, and surely offers tons of gadgets and computer accessories for you to grab. The price is satisfyingly low, and you have to expect huge crowds swarm in the limited space PISA for the next three days .It starts today.


3. Pesta Pulau Pinang @ Tapak Pesta, Sungai Nibong.
This annual event finally arrived here, and it will last for a month. Expect the typical fiesta anyway, exhibition booths, funfair, foods and stuffs- even though I never go to this pesta before this ( How I miss the fun and joy of Pesta Port Dickson more than ten years ago! Now? Pesta PD was R.I.P).Yet the promotion is not so wide anyway, maybe it is partially covered by the grand opening of Queensbay Mall. I mean, they advertised everywhere! From billboards, flyers, giant banners and radio ERA.

Thus, there are few precaution matters for you, especially those who live in northern region, specifically Penang:

1- Clutch tight your purses and wallets, girls and guys. Promise to yourself you won’t be hypnotized by the sales and cheap bargains of thumbdrives, HDDs, shoes or handbags, unless you badly needed those.
2- If you are good at window shopping, then you’re warmly welcome to check all those places.
3- Avoid roads that lead you to those places, if you don’t want to find yourself wandering at those places and spend uncontrollably.
4- If you find that the temptation is so hard to resist, then just bring small amount of money, and leave your credit card at home.
5- Yep, ready for the huge mass of vehicles and traffic jams. You may need some kuaci or reading stuffs to help you along the way.

Me, personally? Nah.I just planned to head off to PC Fair tonight for a brief lookout of the new gadgets and prices. The other two can wait.Maybe a casual stroll at Pesta Penang on weeknights and Queensbay when I expect the least crowd. Nothing to rush, right?

Last words , shop wisely (wherever you are) and spend for the right stuff at the right time and place only.All the best. (So much for being temporary Penangite, anyway: P)

Tuesday, November 28, 2006

To all~


Assalamualaikum and good day to all,


Sorry you won't hear much from me this week since this is my project week and I need to finish it as soon as possible.Since the presentation day and second visit is just around the corner, I'm trying hard to multi-tasking and prepare the needs, adjust this and modify that.


Thus, bear with my all-time favourite articles to occupy you with, and to all, each and every one of you- thanks for your support and comments.Happy holiday to those who just finish their exams and the rest - all the best in life...:D

When Does a Woman Become More Beautiful?

One day, Myself - forever forbidding me from good, and enticing me into evil - asked me, “When does a woman become more beautiful in your eyes?”
I asked, “Why do you want to know?”
Myself said, “If I tell you, will you answer my question? ”
I said, “Yes!”
Myself said, “Satan - our grand teacher - is making a survey of what makes the woman more beautiful in the eyes of men”
I asked, “What's this survey for?”
Myself said, “He wants to make an encyclopedia that will be distributed among the Satans of mankind and Jinn. He wants our approach to be more scientific! Now tell me, when does the woman become more beautiful in your eyes?”
I asked, “Do you have ways of making a woman more beautiful in the eyes of men?”
Myself said, “Yes, there are many ways, mannerisms and looks. Each man has his own inclinations”
I said, “Perhaps you could mention to me some of these and I will choose!”
“OK! Do you prefer a fair or dark woman?” “Neither!”
“Do you like the one with long or short hair?” “Neither!”
“The thin or fat one?” “Neither!”
“Do you like the one who uncovers her hair?” “NO!”
“Do you like the one who wears tight and short clothes” “NO!”
“What about the one who uncovers her shoulders and thighs?” “No way!”
“What about the one who sways from side-to-side while walking, strikes the floor with her high heels and speaks softly to men??” “NO!”
“You didn't like any of the ones I mentioned to you? I can't think of anything else?” “Really? Try to remember!”
....(silence)... then Myself smiled slyly, “YOU WICKED!! You like a woman when she is wearing a bikini?!!”
“Yuck! No!!”
....(silence)... then Myself smiled again, “You evil man!” “What?”
“You like the woman who shuts the door and says come?” “NO!”
“I've run out of suggestions; you tell me what makes a woman more attractive to you?”
“OK! When the woman blushes and goes all red”
“Goes all red? I don't understand?”
“She becomes more beautiful when she lowers her gaze”
“Lowers her gaze?!! What's wrong with you? Speak clearly!”
“The woman becomes more attractive, when she becomes more modest and shy. Modesty is the thing that attracts me and many other men. The more a woman is modest the more attractive she becomes....Do you understand??”

This article is loosly adapted from the Arabic original - written by Ibn Muhammad
click for original source

Thursday, November 23, 2006

Dah mula dah


`Untuk kenduri nanti agak-agak berapa orang kawan nak datang ?’
`Tak ramai kot, dalam 10-15 orang je.Tapi tak confirm, tengok la nanti’
`Catering tak dapat, so mintak Ateh dan PakTeh jadi tukang masak.Tapi kita tolong sekali basuh pinggan dan kemas-kemas’
`OK, takde masalah.Berapa anggaran jemputan?
`Dalam 100 orang kot.11.30 am doa selamat, 12.00 makan, 3.00 pm ke rumah perempuan’
`OK.Hantaran dah gubah?’
`Baru nak antar tengah hari ni’
`Theme colour apa?’
`Green
`My baju dah tempah ke...’
`Belum.Nak tempah hari ni gak’
`Yang ada lining tu ye ?’
`Yela, mana ada baju green yang lain’
`OK then’

Saya berbalas SMS dengan Ma pagi ni.Nampaknya persiapan majlis pertunangan dah mula. Cuma saya tak rasa sibuk pun sebab duduk jauh.Balik rumah pun sehari sebelum majlis.Sempat je kot. Saya pulak yang tumpang excited walaupun bukan majlis saya.Sibuk melihat fotopages dan sites orang yang bisnes wedding doorgifts, cakes, souvenirs dan hantaran kahwin.Nak tumpang meriahkan majlis abang tersayang.Cumanya Ame pilih favourite colour saya (habis, majlis saya nanti nak pakai warna apa??Chis emo pulak.Hehe ).Semoga segalanya berjalan lancar, Insya Allah.
Bagus la tu.Perkara baik tak elok dilengahkan...:)

Sabda Rasulullah saw :
“Wahai orang muda, sesiapa di antara kamu yang mampu berkahwin maka hendaklah dia berkahwin kerana ia (iaitu perkahwinan) dapat mengawal mata dan kemaluan. Barang siapa yang tidak mampu maka hendaklah dia berpuasa kerana ia (iaitu puasa) akan menjadi penjaga baginya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

P/S : Majlis saya??Hahahahahahaha.Masih tiada dalam perancangan.Buat masa terdekat.Haha

Wednesday, November 22, 2006

Saya sudah jatuh cinta


Saya sudah jatuh cinta dengan sejarah,politik dan sastera.Gabungan ketiga-tiganya menghasilkan suatu medium yang sangat indah dan sarat pengajaran serta pengetahuan untuk sepanjang zaman.

Bukanlah nak cakap saya pandai dalam bab-bab ni, baca pun setakat genre politik yang general dan sastera yang ringan –ringan saja.Untuk menghayati karya-karya agung Hamka, A. Samad Said mahupun Shahnon Ahmad, rasanya masih belum layak.Sebelum ni saya mengaku tak pernah berminat nak membaca genre novel Melayu, kerana mengaggap novel Melayu tidak up to standard dan tidak menarik gaya bahasanya.Kalah berbanding best sellers Inggeris yang selalu kita jumpa di MPH dan Kinokuniya (kebanyakan buku di kedai ini adalah English literature-sudah tentu!).Namun setelah mencuba dan merasai sendiri buku-buku berbahasa Melayu yang tinggi kualiti dan nilai sasteranya, saya tahu saya sudah jatuh cinta.

Dahulunya saya mengagungkan Sidney Sheldon dan John Grisham yang merupakan penulis-penulis best sellers, rasanya bagi peminat novel English thrillers mereka ni memang tak asing lagi.Juga penulis genre ringan dan trendy seperti Francine Pascal (siapa yang tak teruja dengan Sweet Valley Series pada era 1990-an??), Sophie Kinsella (Shopaholic series) dan Sue Townsend (Adrian Mole series). Pakar dalam membuat orang tak tidur malam untuk habiskan novel yang setiap satu lebih dari 400 muka surat.Hampir semua novel mereka telah saya baca.Tapi akhirnya saya membuat rumusan bahawa kebaikan karya-karya seperti ini hanyalah meningkatkan daya imaginasi pembaca dan meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris seseorang (untuk seorang yang bukan English-literate seperti saya).Tidak lebih dari itu.Oh ya, dan menyebabkan seseorang menghabiskan lebih RM40 untuk satu buku (baru satu buku, kalau 20-30 buah buku??). Dan saya tak katakan ianya membazir, kerana bagi saya setiap sen yang dikeluarkan untuk membeli buku (walau apa jenis buku, ya buku, bukan komik atau majalah atau adik beradiknya) merupakan pelaburan terlalu bernilai untuk sepanjang hayat.

Cubaan pertama saya adalah membaca buku-buku karya Faisal Tehrani, yang saya fikir sangat bagus dan tinggi nilai sastera dan terserlah kematangan penulis. Sekadar mengambil contoh buku Surat-surat Perempuan Johor-kesan yang sama saya rasakan dahulu bila membaca karya Sheldon, Grisham dan Kinsella.Tak tidur malam dibuatnya untuk menghabiskan satu buku. Berkisar tentang Kesultanan Melayu Johor dan kaitannya dengan empayar terakhir khilafah Islamiah-Kerajaan Turki Uthmaniyyah.Kebetulan saya sedang membaca tentang sejarah kejatuhan kerajaan terakhir Uthmaniyyah itu sehingga dalang di sebalik konspirasi menjatuhkan Sultan Abdul Hamid sehingga baginda dianggap pengkhianat bangsa (sampai hari ini).Yang menarik dan satisfying tentang pengajian sejarah adalah, setelah merujuk pelbagai sumber dan rujukan-jika benar dan tepat pengkajian yang dilakukan- everything will fell into pieces.Kita akan segera memahami mengapa ini dan mengapa itu.Sangat puas hati.

Serta best seller IndonesiaAyat-ayat Cinta (Habiburrahman El-Shirazy) bagi saya sesuatu yang wajib dibaca terutama golongan yang umurnya seangkatan dengan saya.Tidak terlalu muda, dan bukan terlalu dewasa, bahasanya mudah bersahaja dan rasanya ramai juniors di kampus pun terlebih dahulu telah membaca buku ini.Bukan unsur romantis yang sedikit ada menjadi tumpuan (kalau itu yang saya cari, sudah tentu dah habis almari buku mak saya selongkar.Cakap je apa novel remaja terbaru karya Nia Azalea, Aina Emir, Norhayati Berahim dan macam-macam lagi-semuanya ada.Tapi bukan itu minat saya), malah unsur sastera, poetic verses dan gambaran di luar negara yang sangat terperinci itu sungguh menarik hati saya. Hal yang sama untuk karya Zaid Akhtar, Nisah Haron dan ramai lagi. Sungguh, Melayu belum ketandusan penulis berpotensi untuk mengulang kegemilangan sastera Melayu sejak era Hang Tuah dahulu.

Pesan saya, jangan segan untuk mencuba kalau anda teringin untuk menghayati sastera Melayu.Baca je, dan kemudian kamu boleh komen. Sebolehnya kurangkan komik, manga, anime dan sebagainya- unsur tersebut hanya merosakkan fikiran dan tidak ada nilai seni dan kemanusiaan langsung.Mungkin hanya sesuai untuk merehatkan fikiran setelah lama fokus melakukan sesuatu, namun bukan lah sebagai medium utama di masa lapang.Cuma cadangan, terpulang untuk semua menilai (^^).

Tuesday, November 21, 2006

Mari makan pisang


Bananas containing three natural sugars - sucrose, fructose and
glucose combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and
substantial boost of energy. Research has proven that just two bananas provide
enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is
the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't
the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or
prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a
must to add to our daily diet.

Depression:

According to a recent survey undertaken by MIND amongst people suffering
from depression, many felt much better after eating a banana.This is
because bananas contain tryptophan, a type of protein that the body
converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and
generally make you feel happier.

PMS:

Forget the pills -- eat a banana. The vitamin B6 it contains regulates
blood glucose levels, which can affect your mood.

Anemia:

High in iron, bananas can stimulate the production of hemoglobin in the
blood and so helps in cases of anemia.

Blood Pressure:

This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in
salt,making it the perfect way to beat blood pressure. So much so, the US
Food and Drug Administration has just allowed the banana industry to make
official claims for the fruit's abil ity to reduce the risk of blood
pressure and stroke.

Brain Power:

200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through
their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and lunch in a
bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed
fruit can assist learning by making pupils more alert.

Constipation:

High i n fiber, including bananas in the diet can help restore normal
bowel action, helping to overcome the problem without resorting to
laxatives.

Hangovers:

One of the quickest ways of curing a hangover is to make a banana
milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach and, with
the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the
milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:

Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you suffer
from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness:

Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar levels up
and avoid morning sickness.

Mosquito bites:

Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected
area with the inside of a banana skin. Many people find it amazingly
successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:

Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight and at work?

Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at
work leads to gorging on comfort food like chocolate and chips. Looking at
5,000 hospital patients, resea rchers found the most obese were more
likely to be in high-pressure jobs The report concluded that, to avoid
panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels
by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels
steady.

Ulcers:

The banana is used as the dietary food against intestinal disorders
because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit
that can be eaten without d istress in over-chronicler cases. It also
neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining
of the stomach.

Temperature control:

Many other cultures see bananas as a "cooling" fruit that can lower
both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In
Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their baby is born
with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD):

Bananas can help SAD sufferers because they contain the natural mood
enhancer tryptophan.

Smoking:

Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6, B12
they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the
body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:

Potassium is a vital mi neral, which helps normalize the heartbeat,
sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we
are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium
levels.These can be rebalanced with the help of a high-potassium banana snack.

Strokes:

According to research in "The New England Journal of Medicine," eating
bananas as part of a regular diet can cut the risk of dea th by strokes
by as much as 40%!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you compare
it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates,
three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and
twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is
one of the best value foods around. So maybe its time to change that
well-known phrase so that we say, "A banana a day keeps the doctor
away!"

****
Maka dengan ini saya melancarkan 'kempen makan pisang' kepada semua.Semalam je dah makan 4 biji(sebab kedai tu jual murah- 6 biji seringgit.Lagi 2 biji bagi kat housemates)...:D

Thursday, November 16, 2006

MY Survival

sur‧viv‧al 
1 . the act or fact of surviving, esp. under adverse or unusual circumstances
2. a person or thing that survives or endures, esp. an ancient custom, observance, belief, or the like.
3. Anthropology. (no longer in technical use) the persistence of a cultural trait, practice, or the like long after it has lost its original meaning or usefulness.

My acts of survival through out my twenty-one years of life were basically like these:

1. Before 7 years old - For not getting what I want, I went riot, slammed things (usually doors), merajuk, mogok lapar and what else that always works than cried (on top of my lungs).The first day in kindergarten, I was scared and lonely, immediately I met a cute girl and we became best friend (Nadira).I felt the need to have best friend and freaked out on thoughts if I never had one.

2. Primary school years – Found strangers studying together in class 1 Cempaka, immediately find a best friend and found it (Shida). Stick with her until something was up then we were not best friend anymore. Then formed an alliance with four other friends – APM (consist of Ezati,Azah,Syarafina and Fairuz-only us knew what APM stands for: P).Later found new best friend (Fairuz) as we shared lots of girly interest together.Yes, my personal rule of having best friends is a MUST is very true.

3. Secondary school years – Again stuck in an alien world-a co-ed SBP.Repeat the same strategy-immediately find a best friend and found her(Shaleq).During form 2, met Mok,Vinci and Syamott whom then became my new alliance –the Vigilance.(I mean, who don’t even notice us anyway?We went to classes,preps,outings, -basically everything together.Yep, this friendship is too ideal it last until now, and who knows we became classmates during form 4 and 5!Until now we make gatherings occasionally to update each others on gossips,family,love ones and other stuffs.Again, my personal rule proves itself.My life was happier with a bunch of best friends.

4. UTP-First and second year– This is undoubtedly the toughest one. I did not applied for any oversea courses as I refused to have to adapt with another round of orientation and (another)totally alient surroundings. Initially had one schoolmate here in UTP who became my roommate, then she went to UK.Found new roommate soon who then became my roommate until 4th year.Life here was too complicated to have one best friend, so I just stick with many and many friends.I tried to get along with all sort of people. In this stage I realized it is not compulsory to have best friend or alliance that I always had – we can just move on with our life. Here I learnt to walk to class, buy food, go here and there ALONE (if necessary, yet I still went with the same crowds in normal occasions)– which is very weird for me in the first place, but I succeed in getting through with it.The most unforgettable phrase I heard from my LASS lecturer-Ms Chong Su Li – “What’s so wrong with eating alone in cafĂ©, anyway??”-Her words will always fresh in my mind.

5. UTP-Third and fourth year – I kept myself busy with university’s events and handled big programs and occasions, so I met a lot of new people every day. Seniors, juniors and people from different batch- I strive hard to knew each and every of them and keep the friendship bond. It became very handy ahead especially when I want to seek information and past year’s exam papers and notes from the seniors.Then when I held my own position in Convofair and later student body, I have to work with juniors.It was hard in the beginning, but then I treated them as friends (not juniors) and I actually enjoyed working with them.See, I kept reminding myself the whole adaptation thing to a new environment is not so hard after all, provided we must be strong and determine in living life.

6. Practical life – Welcome to the real world. I never want to work in this multi-national company in Penang at first place, but this is what people call destined. However I still got a bunch of friends with me here, so my life is much easier and happier. Instead, I don’t even think I will be what I am now if I went to KL as I planned earlier. My weapons here are just positive attitude and endless prayers. Then I met several tough circumstances and made tough decisions, the only way to survive was just to believe in Allah and yourself. My other usual practice is to contact any people when needed- seniors to ask for opinions, lecturers to help on some academic stuffs, boss and co-workers to accomplish tasks, and of course the most needed colleagues for everything that need to be discussed.My `malu tak bertempat’ attitude was kept aside, and perhaps will be deleted forever in me.Well, you will badly need the connections to all the people you knew later, I assure you. Nonetheless, different people have different methods of survival, that’s just fact of life.

To end all this, I left you with a touching survival video.The most important thing is to be strong, believe what you believe, be positive and always pray to your Most Superior.All the best - may you and me survive in life here, and life hereafter..Wallahua’alam.


Wednesday, November 15, 2006

You DON'T date ??


"You goin’ home soon?"

"Yeah, after I finish my finals. But I’ll be back for the next semester."

"You got people waiting for you?"

"Yeah, my family and friends."

"You got a girlfriend waiting for you?" He smiled a sly smile.

"Come on, P," I smiled back, "you know Muslims don’t date."


Actually, he probably didn’t know that. The people on this tiny island know very little about Islam. From the news (cable TV from New York) they learn that Muslims are violent, and from their preachers they learn that all Muslim men have four wives.


"You don’t date?"

He asked with the standard surprise. People are always surprised when I tell them that. Rather than get defensive, I act as if they should know. It makes them more curious. Then he asked the usual next question:


"Well, how do you all get married?"

I went through how dating is a relatively new phenomenon, only 50-60 years old, how it’s only practiced in some parts of the world, and how it doesn’t work very well as evidenced by the sky-high divorce rate. People have been getting married all over the world for thousands of years without dating. In reality, not dating is the norm.


"So, are the marriages arranged?"

"That’s one way of doing it. See, Islam has guidelines for life. Allah says to cover ourselves, and you see Muslims with many types of dress. Allah says not to eat pork, not to drink alcohol and a couple of other things. Muslims have so many varieties of foods. Regarding marriage, Allah asks that we conduct ourselves with dignity, honor and respect. The parents should be involved in the process, everything’s up front and there are no games. The man and the woman have to agree, and they can say no for any reason. Any reason. Nobody’s trying to trick someone else, go back door, get something for nothing, play this one for that one, or any other social foolishness. Relationships between men and women are serious stuff. And with the parents involved early, it provides additional stability to the relationship." Without exception, at this point the people are nodding in agreement.


"So, tell me," he started hesitantly, "can you marry four wives?" He was trying not to offend me."Yes," I said with a very even tone, not betraying any emotion. That’s all I said. I wanted to draw him out, to be an active part of this instead of just a passive listener.


"You mean if I became Muslim, I could marry four wives?" He smiled with mock surprise. Now he wanted to play, trying to make me defensive."Yes." I wouldn’t give in. With just the one word I turned the tables."You mean if I became Muslim right now, I could marry four women right now?" He tried again."Yes." I held my ground. Now he was speechless. He ran out of things to say. His face betrayed a mind racing with curiosity, but still not knowing what to say or do.


I turned up the heat. "Are you ready?""What?" He was taken aback."Are you ready?" I was having fun."Uhhh…""Listen, P," I let him off the hook, "you’re married right?""Yes.""You know how hard it is being married to one woman. Can you imagine being married to two?""Oh." His face showed a look of sudden revelation."Yeah, now how about three?""Oh." His concern grew exponentially."See, Islam allows men to marry up to four women, but a Muslim man has to think and think hard about the responsibility he’s taking on. Again, it’s not a game. If a man decides to marry more than one woman, he has to treat them equally. How many men can do that? And he has to stand before Allah and answer for what he has done. If he did well, then he will be rewarded, and if not, then he’ll get something else."


"I get it. But why is it allowed in the first place?""Islam is for all people and all times. Look around here today. If every man in Dominica gets married what happens?"


"There’s more women.""Ok, so what do the women do?""They play around with the men like they do now.""Yeah, but now men aren’t married, and they’re playing the women. How many girlfriends is average? Then the women get pregnant thinking that way they’ll catch the man. But the man just leaves with his other girlfriends and maybe gets another. Now what? How many women are there in Dominica that are in their 20’s, aren’t married and have children by two, three, even four different men? I mean, can you find a woman in her twenties without at least two?"He face took on a look of lamenting for his people. The social, educational, economic, judicial, political ramifications are staggering from just this."Now, in Islam, men have to take care of their responsibilities. One wife, two, three or four, the women and children are his responsibility. Imagine if men here took responsibility for their actions. Imagine if men and women respected one another.""It would be a different place.""Beautiful, right?"


"Yeah.""Dominica is beautiful. Islam is beautiful. I can only imagine Dominica with Islam. Take care, P, I gotta go study for finals."



source : misgonline, www.dawanet.com

Tuesday, November 14, 2006

Iklan

Yes, as you can see I just installed a new feature here - a Chatbox! Sebab utama: atas cadangan orang ramai especially yang susah tulis comment sebab takde username utk blogspot :) Apa-apa pun, ni tempoh percubaan je if lama-lama saya rasa tak best ada chatbox nie, saya delete je.hehe apa-apa pun feel free to leave some words and enjoy :)

Short N Precise (3)


A truly UMNO week

It is hard to ignore or pretend to forget the most awaited event for all UMNO big shots and supporters- Perhimpunan Agung UMNO 2006.Thus same again, it is equally hard to ignore the fact that most of the reps are having their good time criticising some opposition leaders with various remarks – typical indeed, as this is their event anyway. Unfortunately our beloved Tun M are not fully recovered to join – or else I think the newspaper sales will increase twice as usual for his sharp tongue and unintentional attentions he always gained.

Just to add some spice to this annual assembly, I would love to highlight an article in Utusan Malaysia –Amaran Kepada ketua GLC. Well most people must have read it since it is Malaysian's most favourite (or UMNO's favourite ?? Personally my family and I never subscribe this newspaper – we prefer the less-UMNO media). So what do you really think about the fierce statement from the son-in-law?

For me it is this simple :
It proves the selfish, arrogance, cronism attitudes and mounting corruption within (most of) the government top management, and what they are capable to do if someone are not comfortable with it.The statement was also harsh and insensitive to the GLC's CEO – the statement that they got the top position mainly because of UMNO, not their own effort or they are just simply the best to get the position.Or worse, this reflects the actual reality – all GLC's CEO are just UMNO's puppets, anyway.

Nevertheless, the assembly is just getting started. I'm not a real or about to be political analyst indeed, just a lowly somebody who can think rationally and express my personal thoughts on the currently not-so-promising political atmosphere of our beloved country.

P/S : Oh yes, at least there was one good resolution by Pemuda. Thanks for that.

Monday, November 13, 2006

Teaser cun :)

Ni khas untuk yang tak pernah tengok 2 versi billboard iklan Celcom ( Maya Karin merupakan Power Icon bagi Celcom)..Saya selalu lihat gambar 1 waktu balik office kat satu billboard besar sangat dekat dengan Bosch kot tapi malangnya untuk saya (currently orang utara), orang zon tengah dan selatan, dan Sabah Sarawak sekali, kita tak dapat tengok versi gambar 2 yang hanya ada untuk billboard di Klate dan Ganu !! Yalah bukan apa, cun sangat si Maya ni pakai tudung... :)
P/S : Sorry,post teaser je, sebab lately sangat banyak kerja kat ofis...:) N thankx kat sahabat2 kampus yang mentioned slalu buka blog nie..rasa terharu plak sebab ingatkan blog ni takde org baca :P

Wednesday, November 08, 2006

Cerita kobis dan soya



Sekarang ni banyak sangat dapat circulation via email pasal makanan yang rasa-rasa macam baik tapi sebenarnya merbahaya.Yang pasal benda memang bahaya tapi orang makan dan minum lagi macam Coke, Pepsi dan fast food tu tak payah cakap la kan, memang confirm bahaya pun untuk kesihatan (dah la boikot pula tu!Itulah, antara hikmah boikot..sebab barang-barang tu memang teruk dan beracun, jadi third world country is their dumpsite untuk buang makanan-makanan buruk lagi memudaratkan ni (terutama air berkarbonat, fast food dan junk food).

Tapi kat sini nak cerita benda-benda yang almost confirm safe to consume tapi akhirnya menyebabkan banyak komplikasi lain pula.OK, memang la email circulation ni tak semuanya betul dan sesiapa bebas nak dakwa itu ini, tapi bagus juga sebagai reminder or precaution matter supaya kita lebih berhati-hati masa makan.Kalau salah sekalipun info tu, tak ada masalah..tapi kalau betul macam mana??(Haa siapa nak jawab tu)

Summary Email 1
Kobis memang kegemaran ramai orang, sampai kalau pergi pasar rasanya tak sah kalau surirumah tak beli kobis.Dah la senang dimasak, tahan lama pula tu (hehe I tahu la masak sikit-sikit..sikittt je pun : p).Tapi kobis boleh meyebabkan penyakit keputihan (bagi wanita) dan `buta’ disebabkan keputihan(bagi lelaki)… rasanya ramai wanita tahu kot pasal penyakit ni tapi lelaki saya tak tahu la nak cakap macam mana.Ada juga kes lelaki tau.Senang cerita kalau anda nak tahu lebih lanjut, terus saja contact saya (atau leave your comment) dan saya akan emel kan artikel yang saya dapat.Malas la nak cerita detail kat sini nanti ada yang tak faham pula : p Dulu pernah seorang doktor dijemput oleh TV3 untuk cerita pasal penyakit ni tapi dia jawab penyakit ni biasa di kalangan wanitabut this email tells a different side of the story.

Summary Email 2
As per soya, this email focused for female only.Kita selalu dengar makan/minum soya /tofu/tempe/taufu fa dan adik beradiknya la banyak-banyak akan dapat kulit cantik,putih, halus, semua yang baik la.Tapi from what I read, soya really scared me.Of course, all my good friends knew saya memang tak suka dan tak makan soya.Tempe je kot yang saya makan?Haha (bangga la orang Jawa baca entri ni).Senang cerita saya paste la sikit pasal email yang saya dapat tu :

“It was the magical isoflavones, the estrogen-like hormones that all worked to help you stay young and healthy. I looked great, I was working out all the time, but my menstrual cycle was off. At 20, I started taking birth control pills to regulate my menstrual cycle.
In addition to this I began to suffer from painful periods. I began to get puffy, it was as though I was losing my muscle tone. I began to suffer from depression and getting hot flashes. I mistook all this for PMS since my periods were irregular. By the time I was 25, my periods were so bad, I couldn't walk. The birth control pills never made them regular or less painful so I decided to stop taking them.

“I went on like this for another two years until I realized my pain wasn't normal. At 27, my gynecologist found two cysts in my uterus. Both were the size of tennis balls. I went through surgery to have them removed and thank God they were benign. The gynecologist told me to go back on birth control pills. I didn't. In 1998, he discovered a lump in my breast. Again, I went through surgery and again it was benign. In November 2000 my glands swelled up and my gums became inflamed. Thinking I had a tooth infection I went to the dentist who told me that teeth were not the problem.

After a dose of antibiotics the swelling still did not go down. At this point I could feel a tiny nodule on the right side of my neck. I told my mother I had thyroid trouble. She thought I was being silly. No one in the family suffered from thyroid trouble. Going on a hunch I saw a specialist who diagnosed me with Papillary Thyroid Carcinoma. After a series of tests he told me it was cancer. My fianc and I sat stunned. We were not prepared and I was so scared. We scheduled surgery right away.

The specialist told us that it would only be after the operation that a pathologist would be able to tell us for sure if it was cancer. They found a tumor at my right lobe composed of irregular cells and another smaller tumor growing on the left, so the entire thyroid was removed. They told me that after undergoing radioactive iodine I would be safe and assured me that I could live a long life.

After treatment I began to search for the cause of all these problems. I never once thought it could be all the soya I had consumed for nearly ten years. After all, soya is healthy. I came upon a web page that linked thyroid problems to soya intake and the conspiracy of soya marketed as a by-product of the vegetable oil industry. This was insane, after all, the health and fitness magazines had said nothing about soya being harmful.”

Scary kan?(habis la semua penggemar kobis dan soya akan marah saya lepas pos ni)

Tapi ni memang saya ambil dari email, jadi saya tak boleh nak verify kesahihannya. Macam saya cakap,kalau anda taknak percaya, terpulang.Tapi bagi saya tak salah ambil precaution steps dengan elak atau kurangkan makanan ni.Apa-apahal pun, saya tetap berpegang kepada prinsip diet sihat saya :

“You can consume any food, but you cannot consume one too much”

Yes, even green veggie, beans, fish and fruits yang jadi kegemaran most health freaks pun tak boleh dimakan dengan kuantiti banyak sangat,apatah lagi yang confirm risky like red meat, eggs, oil etc.So kalau nak makan, makan je tapi jangan makan banyak-banyak.Satu-satunya unsur yang kita boleh consume dengan banyak tanpa had adalah AIR. Yes tapi PLAIN WATER ONLY la.Air manis, air bancuh, air gas semua tak main okay.

So eat wise, makan tu berpada-pada. Nabi pun dah pesan suruh makan sederhana je “Berhenti sebelum kenyang”. Tinggal kita je nak amalkan ke, nak abaikan pesanan ni...:)

Monday, November 06, 2006

Now, today, while we're enjoying our happy life

(one of ) the victim

Teachers demonstration

the heartless
the sadness...
just to receive some bread and soup ( what do we have for lunch today??)

is there any hope for her?

the sorrow..

the damage...
the terror..
What can we do to help them??
3 easy options for all of us :
2 – Pray for them (doa is Muslim's best weapon)
















Sunday, November 05, 2006

Hanya Tinggal Kenangan..

Yummy!Namun gambar ini hanya tinggal kenangan... :(

Tak tau gambar apa ni? Ni la pancakes pertama yang saya buat lebih kurang 2-3 bulan lalu.. semangat nak buat pancakes sejak seorang rakan bagitau resepi buat pancakes yang senang sangat.Memang teruja, kemudian terus pergi Giant konon nak beli mentega, sekali we ended up with a box of pancakes mix (tepung pancake segera)instead..hehe to my friend yang bagi resepi tu, jangan marah haaa..(gaya ala-ala Salima AF4)

Namun sekarang, segalanya tinggal kenangan.Walaupun tepung pancake banyak lagi, saya tahu saya takkan boleh buat pancakes lagi untuk breakfast di rumah ni.Sedihnya~

Kenapa?Hanya saya dan Housemates saya yang tahu...huhuhuhu~sedih

Thursday, November 02, 2006

Black out~


(Pos ni dibuat secara curi-curi semasa buat self-paced training secara online.Sebab sangat bosan saya selang seli dengan buat blog nie..hehe tapi jangan risau, semua quiz dan test dalan training ni bukan susah sangat pun, boleh je jawab.Haha!)

Pagi tadi lepas solat Subuh, macam biasa saya iron baju nak ke pejabat.Tiba-tiba black-out~ alamak..mulanya ingat `suis tendang’ (siapa yang ada masalah ni kat rumah mereka tahu la apa yang saya maksudkan) tapi rasanya tiada pun bunyi TAPP! Seperti selalu tu.Kemudian bila rakan serumah saya check, maka confirmlah balck out pada hari ini.Seingat saya tak pernah lagi duduk di rumah ni(rumah sewa) black out, yang selalu suis tendang.Nak dijadikan cerita saya yang pertama gosok baju, tak habis pun dah black out.Apa lagi, plan B, capai la baju yang tak payah digosok sangat untuk pergi kerja.Rakan serumah yang lain, survived aje la.Mujurlah tempat kerja tiada specific attire, malahan kebanyakan engineers di situ hanya berjeans dan t-shirt sahaja ke pejabat.Casual and simple(biasalah,kerja di kilang).

Mungkin bagi golongan guys, black out ni tak effect sangat pun, tapi kalau girls mahu menjerit rasanya pagi-pagi kalau black out.Kebanyakan girls yang saya jumpa (terutama pelajar) memang ada habit ni, iaitu iron baju pagi-pagi sebelum ke sekolah/kuliah/pejabat.Mungkin kami simply malas nak iron awal,atau tak tahu nak pakai baju apa,atau sibuk sangat sebelum tidur sampai tiada masa nak iron.Ada la alasan masing-masing, terpulang.Bagi saya kalau iron pagi-pagi rasa lebih best dan fresh(mungkin juga alasan sebab malas nak iron awal,haha).

Saya teringat waktu sekolah menengah dulu.Di sekolah memang selalu black-out sewaktu saya form 4 – form 5, sebab masa tu tengah rewiring seluruh sekolah (sebab sekolah dah buruk dan lama sangat kot=P).Ada satu masa yang paling kritikal, 3 hari berturut-turut tiada bekalan elektrik, bermula Isnin.Biasanya pelajar ada 2 atau 3 pasang baju kan,jadi Isnin dan Selasa kira survived lagi la.Malam Selasa tu kami tunggu dan berdoa supaya ada elektrik (yang bestnya prep malam pun tiada sebab black out!Haha) tapi hampa,.agaknya Tuhan nak bagi pengajaran kat kami ni.Haha sebabkan dah dekat jam 2 pagi pun tiada elektrik,kami yang senior-senior ni pun nekad buat keputusan.

Esok pagi pergi sekolah, hari Rabu biasanya pakai baju beruniform (KRS ke, Puteri Islam ke, Kadet Polis ke, etc), kami satu aspuri pakat pakai baju sukan!Yes, t shirt, track bottom and sport shoes.Sungguh selamba sekali..bila sampai di tapak perhimpunan, cikgu-cikgu yang ada di situ dah buat muka lain macam.Berkerut-kerut dahi masing-masing.Masalahnya pelajar perempuan saja yang pakai baju sukan, pelajar lelaki semua smart dengan baju unit beruniform masing-masing.Biasalah(kami buat andaian), budak lelaki ni selalu iron baju sekali hujung minggu, iron semua baju.Sebab tu mereka ada baju unit beruniform yang siap digosok dan boleh dipkai hari rabu tu.Lagipun mereka tak pakai tudung, semua orang tahu tudung la paling susah dan wajib digosok,mana boleh pakai camtu je(tanpa gosok).

Hehe apa lagi, habis kami semua pelajar perempuan kena marah lepas perhimpunan hari tu. “Kamu ni suka hati je pakai baju sukan pergi sekolah” “Siapa yang suruh kamu pakai baju sukan ni??” “Kecewa betul saya tengok perangai kamu semua ni” Dan macam-macam lagi komen pengetua,cikgu-cikgu dan warden.Rasanya kami didenda atau diberi warning tapi dah tak ingat.The best part is petang tu, terus ada elektrik.Haha best.Mogok akhirnya menjadi.(amaran: budak-budak sekolah sila jangan contohi perangai di atas.Tak baik.Hehhe)

Kesimpulannya black out di pagi hari ni memang masalah besar bagi orang perempuan,terutamanya bab-bab nak iron baju ke sekolah/kuliah/pejabat.Bukan apa, perempuan sangat menitik beratkan pasal benda-benda kecil, hatta baju yang berkedut sekalipun.Memang dah fitrah, not totally our fault anyway..haha.I think all guys should note this for reference in future=P

The Great Salahuddin Al -Ayubi

Peribadi Seorang Panglima

Sultan Shalahuddin Al-Ayyubi terbilang sebagai pahlawan dan Panglima Islam yang besar. Pada beliau terkumpul sifat-sifat berani, wara’, zuhud, khusyu’, pemurah, pemaaf, tegas dan lain-lain sifat terpuji. Para ulama dan penulis sejarah telah memberikan kepujian yang melangit. Sifat pemurah dan pemaafnya diakui oleh lawan mahupun kawan. Seorang penulis sejarah mengatakan: “Hari kematiannya merupakan kehilangan besar bagi agama Islam dan kaum Muslimin, kerana mereka tidak pernah menderita semenjak kehilangan keempat-empat Khalifah yang pertama (Khulafaurrasyidin). Istana, kerajaan dan dunia diliputi oleh wajah-wajah yang tertunduk, seluruh kota terbenam dalam dukacita, dan rakyat mengikuti keranda jenazahnya dengan tangisan dan ratapan.”

Sultan Shalahuddin adalah seorang pahlawan yang menghabiskan waktunya dengan bekerja keras siang dan malam untuk Islam. Hidup nya sangat sederhana. Minumnya hanya air kosong, makanannya sederhana, pakaiannya dari jenis yang kasar. Beliau sentiasa menjaga waktu-waktu solat dan mengerjakannya secara berjamaah. Dikatakan bahawa beliau sepanjang hayatnya tidak pernah terlepas dari mengerjakan solat jamaah, bahkan ketika sakit yang membawa pada ajalnya, beliau masih tetap mengerjakan solat berjamaah. Sebaik saja imam masuk berdiri di tempatnya, beliau sudah siap di dalam saf. Beliau suka mendengarkan bacaan Al-Quran, Hadis dan ilmu pengetahuan. Dalam bidang Hadis, beliau memang mendengarkannya secara teratur, sehingga beliau boleh mengenal jenis-jenis hadis. Hatinya sangat lembut dan pemurah, sering menangis apabila mendengarkan hadis.

Di dalam buku The Historians’ History of the World disebutkan sifat-sifat Shalahuddin sebagai berikut: “Keberanian dan keberhasilan Sultan Shalahuddin itu terjelma seluruhnya pada perkembangan keperibadian yang luar biasa. Sama seperti halnya dengan Emir Imamuddin Zanki dan Emir Nuruddin Zanki, beliau juga merupakan seorang Muslim yang taat. Sudah menjadi kebiasaan bagi Sultan Shalahuddin membacakan Kitab Suci Al-Quran kepada pasukannya menjelang pertempuran berlangsung. Beliau juga sangat disiplin mengqada setiap puasanya yang tertinggal dan tidak pernah lalai mengerjakan solat lima waktu sampai pada akhir hayatnya. Minumannya tidak lain dari air kosong saja, memakai pakaian yang terbuat dari bulu yang kasar, dan mengizinkan dirinya untuk dipanggil ke depan pengadilan. Beliau mengajar sendiri anak-anaknya mengenai agama Islam.......”

Seluruh kaum Muslimin yang menyaksikan kewafatannya menitiskan air mata apabila Sultan yang mengepalai negara yang terbentang luas dari Asia hingga ke Afrika itu hanya meninggalkan warisan 1 dinar dan 36 dirham. Tidak meninggalkan emas, tidak punya tanah atau kebun. Padahal berkhidmat pada kerajaan berpuluh tahun dan memegang jawatan sebagai panglima perang dan Menteri Besar sebelum menubuhkan Emirat Ayyubiyah.

Kain yang dibuat kafannya adalah betul-betul dari warisan beliau yang jelas-jelas halal dan sangat sederhana. Anak beliau yang bernama Fadhal telah masuk ke liang lahad meletakkan jenazah ayahnya. Dikatakan bahawa beliau dikebumikan bersama-sama pedangnya yang dipergunakan dalam setiap peperangan agar dapat menjadi saksi dan dijadikannya tongkat kelak pada hari kiamat. Rahimahullahu anh.

Ketika buku ini ditulis, Baitul Maqdis sedang berada di dalam kekuasaan Zionis Yahudi dengan negaranya Israil yang dipaksakan. Jika sekiranya ada kepala negara yang bersifat seperti Sultan Shalahuddin di Timur Tengah sana, insya Allah Baitul Maqdis dapat direbut semula oleh kaum Muslimin.
**Dipetik Dari Buku: Ensiklopedia Para Wali Siri 3 "Himpunan Kisah Kekasih Allah".Pengarang: Hj. Ahmad Muhd Abd. Ghaffar.

** untuk kisah panglima terulung yang sungguh mengagumkan ni, baca di sini ya=)

Wednesday, November 01, 2006

Muslimah dakwah??


Kebetulan saya membeli majalah I keluaran November yang tinggal satu saja lagi di tempat yang sama (Airport emporium, LCCT) sewaktu saya membeli majalah I buat pertama kalinya dua bulan lalu.

Pada ruangan surat pembaca beberapa muka dari coverpage, menyentuh surat pembaca yang sungguh familiar bagi saya.Serasa pernah baca surat dengan topik, yang sama,tapi kupasan yang berlainan.Macam pernah jumpa,tapi di mana ya? Ok rupanya surat yang menjawab kembali suatu komen pada majalah yang sama keluaran September dengan tajuk : Muslimah dakwah- Senyumlah! Kiranya dah jadi seperti battle antara Muslimah Dakwah-Senyumlah! vs Muslimah Dakwah yang Tersenyum (tajuk bagi surat dalam keluaran Nov 06).

Sungguh menarik kan? Tentang muslimah dakwah yang biasanya ditemui di kampus-kampus, yang mengajak siswa siswi menjauhi kemungkaran dan beramal soleh.Tapi pertentangan pendapat yang timbul cuma kecil sekali, hampir boleh diabaikan tetapi rupanya impak yang lebih besar menanti sekiranya tak berhati-hati.

Sinopsisnya mudah sahaja(bagi yang tak baca majalah I keluaran Sept dan Nov 06).Kakak (maaf saya bahasakan kakak saja, maaflah kalau pengirim lebih muda dari saya=) tu memberi teguran tentang muslimah dakwah di kampus yang sering bermuka serius, jarang sekali tersenyum dan ada puak-puak sendiri.Pendek kata sukar untuk bergaul dengan orang lain.Sedangkan saudari Mardiana dari UIAM membetulkan balik kenyataan itu, dan menegaskan mujahidah dakwah zaman sekarang sentiasa tersenyum, beramah mesra .Cuma seringkali perlakuan mereka disalah taksir dan dipandang serong oleh golongan masyarakat.Kes tegur menegurlah ni.Tapi bagi saya (saya tak kenal pun kedua-dua penulis secara personal, jadi saya ni boleh dikira pihak berkecuali lah), kedua-dua surat memang bagus dan merupakan perkembangan yang sihat.Yang satu mungkin kurang baik,dan yang lain membetulkan.Soal siapa salah siapa betul,tak timbul.Yang penting kedua-duanya berlapang dada dan menerima teguran dan menegur seadanya.

Cumanya nak berkongsi pendapat peribadi tentang hal ini.Siapa sebenarnya yang dikategorikan sebagai muslimah dakwah ni?Puak mana sebenarnya?Adakah puak masjid, atau puak tudung labuh,atau puak mana?First and foremost, sekiranya ada antara kita gemar melabel-label, puak itu dan ini,geng situ dan sana, saya rasa kita patut membuat sedikit anjakan paradigma.Cukuplah dengan melabel-label orang ini dan itu, secara tak langsung kita telah menghakimi orang dan membuat generalization. Hebat sangat ke kita ni, sampai menghakimi orang begitu sekali.Sekiranya saya kata muslimah dakwah tu adalah anda dan saya(wanita Islam, yang lelaki muslimin dakwahlah,tapi konsepnya sama saja),anda boleh setuju tak?

Kalau boleh setuju, bagusnya anda!Tapi kalau anda rasa ragu-ragu dan secara impuls `apehal pulak.. ?takde kaitan pun ngan aku’, then you should rethink again.Betul, anda dan saya juga boleh jadi muslimah dakwah.Dengan mengajak orang berbuat kebaikan dan tidak buat perkara salah di sisi agama, kita sekaligus dikira berdakwahlah.Cumanya perkataan dakwah tu bunyinya berat sangat, sampai ada yang surrender atau tak sanggup nak pikul misi dengan kata `dakwah’ tu. OK tidak mengapa.Tapi cuba hilangkan perasaan fobia dengan perkataan dakwah tu dari diri kita. Betul, kalau anda berjaya bangunkan rakan solat Subuh atau mengajak sahabat mengulangkaji pelajaran agar tidak terleka dengan siri drama Korea (marathon drama, bak kata rakan saya), anda dah melakukan suatu good deed yang sangat disukai Tuhan, dan dapat pahala pula.Bukan susah sangat kan.

Jadi saya bersetuju dengan kedua-dua pendapat saudari dalam surat masing-masing,tapi kalau orang seperti anda dan saya dikatakan kurang bergaul dan tersenyum, saya rasa itu kurang tepat.Ya, dulu memang saya sendiri selalu jumpa dengan akak-akak yang sangat susah senyum,tak ramah pula tu tapi bertudung labuh sejak zaman sekolah sampai ke universiti.Kawan pun dengan kelompok yang sama saja.Mungkin itu boleh dilaksanakan pada zaman sebelum ini, yang antara lain menunjukkan `izzah dan orang lain pun akan respect lebih dengan orang sebegini.Bak kata orang, boleh buat calon isteri ni (dengan tingkah laku yang sopan,serius, solehah).

Tapi sekarang,situasinya agak berbeza.Tak semestinya kita bertudung labuh atau kena bercakap tunduk tunduk, suarapun dengar tak dengar sahaja, baru boleh menjadi muslimah dakwah.Sekarang pun banyak yang saya jumpa muslimah dakwah semakin berani bersuara, memasuki arena politik dan kepimpinan, bersukan dan sebagainya,asalkan tak lari dari garis agama.Apa masalahnya?Dan kebanyakan pelajar yang saya pernah tanya dulu pun, rata-rata mengakui mereka lebih senang dengan pemimpin atau tokoh pelajar yang bersopan, menutup aurat, dan jaga pergaulan (tak couple, etc).Mereka ini lebih dipercayai dan disenangi daripada figure yang biasa-biasa sahaja(tafsir sendiri ya, saya tahu anda faham).Tapi awas, kalau muslimah ni jadi berani dan yakin diri sangat pun,takut terjebak dengan sentimen feminisme tak bertempat pula.Tentang feminisme, mungkin saya akan bercerita pada topic yang lain (“,).

Kesimpulannya, fikir-fikir dan timbang-timbangkanlah.Anda akan percaya suatu hari nanti bahawa kitalah muslimah dakwah.Kerana manusia itu cenderung kepada fitrah, dan menginginkan kebaikan itu fitrah manusia,tak kira apa agamanya sekalipun…

Wallahua’lam