Thursday, June 22, 2006

continue~bell shape curve

But as time goes by, things are dramatically changed now.Kita tak boleh pakai hukum yang sama sekarang.Kalau zaman ni tak masuk U orang dah anggap buruk, padahal berkualiti sangat ke graduan2 yang grad setiap tahun, dengan macam2 jurusan sampai pasaran kerja pun dah tak boleh tampung graduan2 nih??Daripada survey sendri2 yang saya slalu buat dengan kawan2, memang betul kajian MTEN dan puak2 lain tu yg graduan menganggur nih bukan sebba tak cukup peluang pekerjaan,tapi mereka nih tak cukup layak utk dapat pekerjaan tu.dalam banyak kes, bukan sebab tak cukup academic qualification tapi potensi diri tu tak terserlah.daripada calon pertama temuduga, sampai la ke calon ke 38 semuanya sama saje.stereotype.takde distinct quality yg membezakan kita dari yg lain.

Jadi sangat penting untuk kita bangunkan kualiti dalam diri kita..pastikan kita jadik golongan TERBAIK yang sikit tu.jangan bersikap tak adil pada diri sendiri.yelah, dalam kehidupan takkan kita nak buat perkara peribadi je, tak campur orang lain..orang kate `bese2 je dah laa, Average Joe.malas nk menyibuk2 hal org lain nie’..maka duduk lah dalam kelompok sendiri macam katak bawah gelas kaca.kalau katak tu mati pun,orang akan nampak dia mati tapi tak signifikan sebab si katak ni tak pernah keluar dari gelas tu, tak pernah jumpa masyarakat.dia nampak dunia luar, tapi tak pernah rasa nak ambil tahu dan bergaul dengan orang lain.akhirnya mati camtu je la.tak berguna semasa hayatnya kepada orang lain…..-_-

1 comment:

hazlina said...

aku sokong ngan ape ko tulis nih.. mmg student melayu nih sort of malas skit ngan lagi ske entertainment.. blaja pun sebab nk dapat degree.. tak dulik pun ko first class ke atau sekadar cukup2 makan n dapat degree.. aku sendiri tak terkecuali.. mmg salah derang tapi kalau kite tgk situasi kat melesia nih... tak sumer org belaja ape yg derang ske.. belaja sbb terpakse... mebi nih salah satu sbb kenape org2 melayu nih menjadi average je dalam ape yg derang blaja.. bg aku blaja nk rak pun nnti kat dunie luar adelah sunnguh berbeze ngan dunie time kite belajar.. mungkinkah education system negare kite yg bermasalah sebenarnye??