Monday, April 18, 2011

Quick Tips : F1 Sepang Circuit

*updates with pictures


Lotus cars turut memeriahkan parking lot (antara penyebab full parking)




Last two weeks, suddenly I found myself in the middle of the crowd in Sepang Circuit. Yes, Ladies and Gents, I was asked by Encik A to follow him to entertain a delegate from his project to watch F1! I never dream to attend such session, as curious as I was, I know i won't tolerate the crowd,heat,humidity and the awful noise just to watch an average 300km/h flat cars racing past you. But, if the offer comes with a free VIP ticket- grandstand seat, free meals and F1 kit (consists of a corporate t shirt, a cap, ear plug etc) and most importantly a dedicated driver (we have to act as chaperon to a delegate remember?), this is an offer you can't simply resist. I mean, what else you can ask for?


Getting ready : Mc Laren Team


lhamdulillah on that day, the weather was with us. It was still humid though, but neither hot-scotched sun nor heavy rain accompanied us.. OK straight to the point, I just wanted to share some tips incase you plan to go for one next year.I? kalo tiket free lagi boley la, haha.



View from grandstand.


Lihatlah gadis litar berkain labuh bukan lagi ber mini skirt.Alhamdulillah, next time takyah belah ye.Pastu next2 time pakai tudung plak.


0) First and foremost, please look at your ticket and identify which gate you need to get into. Sama ada K1 ke, atau kalau seat you Diamond,Emerald,Topaz segala tu kat entrance lain.


1) Earplugs/earmuffs are ESSENTIAL. Kalau you all ada earmuff yang cam headphone tu yang slalu pakai kalau gi plant/offshore lagi bagus.. bawak je kalau tak pecah la gegendang telinga. Bising sangat! Lagi bagus kalau ada headphone siap radio receiver to hear the commentator. Kalau susah nak cari takpe, kat dalam tu banyak dijual. Macam I tak kesah I bukan tengok sangat pun, sebok tengok2 VIP sape yang datang pastu excuse jap gi solat, amik makanan dan walah, dah lap ke 45? keke


2) Don't leave behind your usual life savers - umbrella,sunglasses,long sleeve shirts(takut panas.. dan tutup aurat, oops!), kipas tangan, etc

3) Surau disediakan di dalam, sangat besar dan selesa. TETAPI harus diingat, sila bawak telekung/socks/your prayer essentials. Sejadah pun takde ok.


4) Takleh bawak mineral water, dia check macam kat airport tu. Dont worry there's plenty of food stalls inside to choose from, yang caterernya bukan calang2 you. Ada coffee bean, auntie anne's just to name a few. Oh ye satay kajang pun ada, jangan memain.



Dah habis, kereta kena beratur. Btw this time around Sebastian Vettel yg menang. Dan racing agak bosan sebab good weather, takde kereta terbang dan sebagainya.OK jerr semua.Boring!

5) Kalau bawak keta sendiri (ni tahap degil melampau, orang suruh naik shuttle kat Nilai takmo!)and nak balik cepat, sila parking belah kanan arah nak balik ke KL, bukan yang ke LCCT. Kerana jem terlampau amat dahsyat terutama masa nak keluar.. cam we all haritu sejam setengah dalam keta untuk perjalanan sampai ke roundabout masjid KLIA jer.


Bersurai (sambil cari beverages yang dilelong half price serta official F1 merchandise)

See you in 2012! (if I get free ticket, that is)


6) Akhir kata, sekiranya dah terperangkap dalam kesesakan terlalu lama tu bolehlah singgah di masjid KLIA untuk bersolat Maghrib.


Sekian, kesimpulannya tak salah di sisi agama pun kalau pergi tengok F1 tapi pandai2 la bawak diri. Pakai tutup aurat, solat jangan tinggal :)

2 comments:

Hannah said...

apemende gamba ko sume kabur shah? ke mmg saje buat2 kabur2 seni2? hahaha

Shierrahh Ivy said...

ade yg sengaja blur ada yang takpek nak nolong..jauh sangat kamera cikai. Huhu mungkin petada perlu dapatkan yang baru??