Saturday, September 08, 2007

Bajet 2008


Hari ni di semua surat khabar mesti tayang Bajet 2008 sebagai front page masing-masing..
1001 reaksi dan spekulasi pasti bermain di minda anda... contohnya:

1-Wah bagus betul kerajaan kali ni bagi banyak benefit! Belanjawan paling pemurah (bak kata akhbar Utusan Malaysia)

2-PDRM dapat banyak peruntukan, akan turun ke kadar jenayah di Malaysia? (oops tentang polis sendiri terlibat kes bunuh berprofil tinggi dan pecah amanah tu macam mana ye..?)

3-Faedah bertambah, harga barang naik?

4-Semua pelajar di Malaysia sekarang boleh belajar dengan percuma sebab segala yuran dimansuhkan dan buku teks percuma untuk semua pelajar (tapi persediaan nak ke sekolah macamlah sikit..baju sekolah, peralatan sekolah, tambang bas, etc..)

5-Semua yuran mansuh, tapi bukankah perkara ini memang patut dilakukan dari dulu lagi

6-Bajet 2008, bajet pilihanraya?? (masih berspekulasi walaupun PakLah dan Najib awal-awal dah deny kenyataan ini)

7-Kenapa harga arak dan rokok masih tak dinaikkan??Bukankah kedua-dua benda ni terbukti memberi impak yang buruk kepada masyarakat negara kita?? (marah betul!!)

Ya, saya memang skeptikal. Bukan tak pandai bersyukur, cuma berfikiran kritis seperti kebiasaan rakyat negara demokrasi. Tak salahkan? Walau apa pun saya yakin rakyat negara ini berhak mendapat hak masing-masing..dengan bajet atau tanpa Bajet 2008. Dan satu lagi pinta saya, semoga kadar kemiskinan negara Malaysia yang dijangka akan mencapai status maju menjelang 2020 akan menjadi 0%, insya- Allah.

Apa kata anda?

2 comments:

Hazlina Hashim said...

bab yuran dimansuhkan dah pernah ade kan tuk bajet tahun bile tah pastu dibatalkan. susah skit nk percaye govt skang. cakap belit2. yuran mansuh tp mende laen naek giler2.. minyak, tol, harge barang2~ gaji tetap tak naek2..

FM said...

Petikan kata2 pensyarah Kewangan Korporat (Corporate Finance dalam bahasa UTP :P ) saya, yang kira2 berbunyi begini, "I think, the reason is, at least for me, there are investors who didn't confidence that the gov can meet what they are planning."

Actually, he was referring to a slight drop in KLSE indexes after the budget. Not to mention that some reports in our news reflect that the country is not ready to face the sub-prime crisis in US if it come to Malaysia. Also our GDP growth forecast has been lowered from 6.5 to 6.0. And with all the 'gula-gula'.... After all, it is usually common for 'investors' to dislike what is good for the 'rakyat'. Kinda 'Profit vs CSR'.

By the way he also added, "you have to read between the lines."

Huhuu.. really parallel with the slogan huh!? 'SHAHsFactsNFigures'