Saturday, July 18, 2009

Layan `Zalzalah' di Pilih Kasih

Malam ni I've got the chance to watch `Pilih Kasih' at tv2, ala yg Rosyam Noor jadi pengetua tu. Baru tau cerita ni kat tv2, ingatkan Astro.Rupanya yang Astro tu anak wayang.. Ni pun sebab tv3 kat hotel ni tak clear, sebab tu teralih ke tv2 pada sabtu malam yang jarang sangat tengok. Biasa layan cerekarama kalo balik rumah. Alah macam laa selalu tengok tv, gaya penonton tegar je.

Anyway, sebenarnya nak cakap pasal program ni. Kebetulan tengok malam ni, peserta2 dia pentaskan teater Zalzalah arahan Erma Fatima. I watched this until the end. It was great! Tentang pembalasan yang diterima di akhirat atas dosa2 di dunia..Walaupun peserta2 ni amatur tapi bagi saya mereka agak bagus. Macam biasa berlakon.. Tapi bukan nak cakap pasal peserta, nak cakap pasal teater tu. Memang best, I bagi 4 star kat Erma. Macam hakim pertama tu cakap, dah lama tak tengok teater Islam dipentaskan secara terbuka. So tabik springlah kat Erma!

Memang one of my wishes pun nak tengok Islamic theatre kat IB. Tak percaya, sila baca di sidebar :P Memang yang saya terbayang teater yang akan saya tengok (insya Allah) adalah teater arahan Erma. Orang lain jarang buat.. antara yang saya terkilan tak dapat tengok adalah `2 Jam Sebelum Sultan Alauddin Syahid Diracun', skrip oleh FT. Ahah, FT lagi! I saw some of you smirked and almost blurt out `budak ni memang fan FT'. Without a doubt, yes I am. Saya rasa FT antara karyawan yang berani mengangkat sastera Islamik menjadi komersil dan boleh diterima umum.

Malaysia memang kurang dakwah melalui karya seni kan? Mungkin bagi kita payah nak memenuhi garis panduan sebagai Muslim melalui karya seni, iyalah banyak sangat terms and conditions nya. Tetapi nama pun karyawan seni, this is a place to become creative without crossing the line. I am waiting, and will always wait for the time where people can enjoy Islamic arts, especially performing arts more often in this country.

3 comments:

FM said...

huhu~ mungkin dah terlewat. tapi malam ini (selasa). skrip dr shark, "miao miao sang arnab" akan dipentaskan di dewan budaya KL (belakang stesen LRT pasar seni). pengarah dan pelakonnya warga dan bekas warga UTP. ;p

FM said...

jangan terlepas pulak teater FT yg terbaru di DBP hujung minggu depan. ;p

Shierrahh Ivy said...

tau, next week.. tapi masalahnye time tu outstation :( sedih.. siap ada orang da offer blikan tiket lagi..