Monday, April 09, 2007

Self-motivation

Sample of 5 buses test system
Simple diagram of fossil plant

buck discontinuous waveform

Assalamualaikum,
menuntut ilmu akademik adalah fardhu kifayah bagi semua Muslim. Sehinggakan ada seorang ustaz pernah memberitahu, kita ni contohnya yang sedang belajar kejuruteraan (dalam kes saya, elektrik dan elektronik) , adalah WAJIB mempelajari kursus ini. Sebabnya, cuba kita bayangkan kalau satu masa nanti tiada langsung jurutera muslim untuk mengembangkan tamadun dan teknologi manusia ni. Siapa yang akan jadi jurutera?Takkan kita perlu harapkan non-muslim sahaja untuk mendominasi kemajuan dunia ini? Habis tu orang-orang Islam akan jadi apa?

Satu lagi, Rasulullah pernah berpesan,`ilmu itu umpama barang yang hilang bagi orang mukmin.Sekiranya kamu berjumpa di mana- mana, maka ambillah ia'. Maksudnya di sini, kita perlulah mengembalikan kembali kegemilangan ilmuan Islam yang telah lenyap sejak beratus ribu dahulu. Ilmuan Islam dahulu yang menciptakan basic ilmu2 moden yang kita belajar sekarang ni, tapi kita sekarang macam mana? Apa ye teknologi yang kita dah ciptakan untuk zaman sekarang ni? (Eheh macam takde je..banyak saintis-saintis barat je kan?)

Oleh yang demikian, janganlah kita merungut atau membebel sebab kita busy dengan kerja akademik.Assignment, reports, research, projects- semua tu kena la dibuat dengan ikhlas.Kalau ikhlas, insya Allah susah payah kita takkan sia-sia.Allah akan balas nanti kan kan?
Maka marilah kita membuat assignment, reports, projects semua dengan hati yang gembira..

(Haha pos untuk motivasi diri sebab rasa nak menjerit je banyak sgt kerja.Dan untuk menjelaskan juga kenapa saya lama sangat tak update blog.Anda semua termotivasi tak??Hehe)









1 comment:

Hazlina Hashim said...

hey kamu! rajin2 skit! tunjukkan kamu power n kamu PELAJAR FINAL YEAR!!! haha

eh shah. ade ramai aje orang Islam terlibat dalam teknologi moden nih. author2 buku teks aku ade aje name2 islam. [tp tatau la orang die caner yet kite kene pk +ve]