Wednesday, November 08, 2006

Cerita kobis dan soya



Sekarang ni banyak sangat dapat circulation via email pasal makanan yang rasa-rasa macam baik tapi sebenarnya merbahaya.Yang pasal benda memang bahaya tapi orang makan dan minum lagi macam Coke, Pepsi dan fast food tu tak payah cakap la kan, memang confirm bahaya pun untuk kesihatan (dah la boikot pula tu!Itulah, antara hikmah boikot..sebab barang-barang tu memang teruk dan beracun, jadi third world country is their dumpsite untuk buang makanan-makanan buruk lagi memudaratkan ni (terutama air berkarbonat, fast food dan junk food).

Tapi kat sini nak cerita benda-benda yang almost confirm safe to consume tapi akhirnya menyebabkan banyak komplikasi lain pula.OK, memang la email circulation ni tak semuanya betul dan sesiapa bebas nak dakwa itu ini, tapi bagus juga sebagai reminder or precaution matter supaya kita lebih berhati-hati masa makan.Kalau salah sekalipun info tu, tak ada masalah..tapi kalau betul macam mana??(Haa siapa nak jawab tu)

Summary Email 1
Kobis memang kegemaran ramai orang, sampai kalau pergi pasar rasanya tak sah kalau surirumah tak beli kobis.Dah la senang dimasak, tahan lama pula tu (hehe I tahu la masak sikit-sikit..sikittt je pun : p).Tapi kobis boleh meyebabkan penyakit keputihan (bagi wanita) dan `buta’ disebabkan keputihan(bagi lelaki)… rasanya ramai wanita tahu kot pasal penyakit ni tapi lelaki saya tak tahu la nak cakap macam mana.Ada juga kes lelaki tau.Senang cerita kalau anda nak tahu lebih lanjut, terus saja contact saya (atau leave your comment) dan saya akan emel kan artikel yang saya dapat.Malas la nak cerita detail kat sini nanti ada yang tak faham pula : p Dulu pernah seorang doktor dijemput oleh TV3 untuk cerita pasal penyakit ni tapi dia jawab penyakit ni biasa di kalangan wanitabut this email tells a different side of the story.

Summary Email 2
As per soya, this email focused for female only.Kita selalu dengar makan/minum soya /tofu/tempe/taufu fa dan adik beradiknya la banyak-banyak akan dapat kulit cantik,putih, halus, semua yang baik la.Tapi from what I read, soya really scared me.Of course, all my good friends knew saya memang tak suka dan tak makan soya.Tempe je kot yang saya makan?Haha (bangga la orang Jawa baca entri ni).Senang cerita saya paste la sikit pasal email yang saya dapat tu :

“It was the magical isoflavones, the estrogen-like hormones that all worked to help you stay young and healthy. I looked great, I was working out all the time, but my menstrual cycle was off. At 20, I started taking birth control pills to regulate my menstrual cycle.
In addition to this I began to suffer from painful periods. I began to get puffy, it was as though I was losing my muscle tone. I began to suffer from depression and getting hot flashes. I mistook all this for PMS since my periods were irregular. By the time I was 25, my periods were so bad, I couldn't walk. The birth control pills never made them regular or less painful so I decided to stop taking them.

“I went on like this for another two years until I realized my pain wasn't normal. At 27, my gynecologist found two cysts in my uterus. Both were the size of tennis balls. I went through surgery to have them removed and thank God they were benign. The gynecologist told me to go back on birth control pills. I didn't. In 1998, he discovered a lump in my breast. Again, I went through surgery and again it was benign. In November 2000 my glands swelled up and my gums became inflamed. Thinking I had a tooth infection I went to the dentist who told me that teeth were not the problem.

After a dose of antibiotics the swelling still did not go down. At this point I could feel a tiny nodule on the right side of my neck. I told my mother I had thyroid trouble. She thought I was being silly. No one in the family suffered from thyroid trouble. Going on a hunch I saw a specialist who diagnosed me with Papillary Thyroid Carcinoma. After a series of tests he told me it was cancer. My fianc and I sat stunned. We were not prepared and I was so scared. We scheduled surgery right away.

The specialist told us that it would only be after the operation that a pathologist would be able to tell us for sure if it was cancer. They found a tumor at my right lobe composed of irregular cells and another smaller tumor growing on the left, so the entire thyroid was removed. They told me that after undergoing radioactive iodine I would be safe and assured me that I could live a long life.

After treatment I began to search for the cause of all these problems. I never once thought it could be all the soya I had consumed for nearly ten years. After all, soya is healthy. I came upon a web page that linked thyroid problems to soya intake and the conspiracy of soya marketed as a by-product of the vegetable oil industry. This was insane, after all, the health and fitness magazines had said nothing about soya being harmful.”

Scary kan?(habis la semua penggemar kobis dan soya akan marah saya lepas pos ni)

Tapi ni memang saya ambil dari email, jadi saya tak boleh nak verify kesahihannya. Macam saya cakap,kalau anda taknak percaya, terpulang.Tapi bagi saya tak salah ambil precaution steps dengan elak atau kurangkan makanan ni.Apa-apahal pun, saya tetap berpegang kepada prinsip diet sihat saya :

“You can consume any food, but you cannot consume one too much”

Yes, even green veggie, beans, fish and fruits yang jadi kegemaran most health freaks pun tak boleh dimakan dengan kuantiti banyak sangat,apatah lagi yang confirm risky like red meat, eggs, oil etc.So kalau nak makan, makan je tapi jangan makan banyak-banyak.Satu-satunya unsur yang kita boleh consume dengan banyak tanpa had adalah AIR. Yes tapi PLAIN WATER ONLY la.Air manis, air bancuh, air gas semua tak main okay.

So eat wise, makan tu berpada-pada. Nabi pun dah pesan suruh makan sederhana je “Berhenti sebelum kenyang”. Tinggal kita je nak amalkan ke, nak abaikan pesanan ni...:)

2 comments:

Anonymous said...

hurm..aku pun pernah dapat gak.. ape2 pun aku tetap suke minum air soya! (aku la peminum soya hari2 kan shah kan?) haha

aku rase kalau makan dalam kuantiti byk kut yg merbahaye.. die tak cakap baper byk die consume hari2(atau aku yg miss?)

-eat wise!

-hazlina

Shierrahh Ivy said...

hye hazel..huhu anyway maybe aku tak paste kot kt cni tapi dlm emel die cakap dia consumed soy food n drinks for 10 years in a row!sbb tu byk2 sgt penyakit tu..
ko mmg hantu soya tul hazel!=P ngn taufu fa..hahaha nway makan cambiase takde prob, cuma kalau excessive je la kan..haha
p/s: exam ko dh abis ke??